sobota 6. prosince 2014

TRIP TO POLAND/ PART TWO - KRAKOW




Ahoj:)
Dnešní článek bude opět spíše vyprávěcí, ale příště už se polepšíme a přineseme nějaké fashion články. Ale dneska vám chci povyprávět o druhém dnu mého školního výletu do Polska.
Druhý den byl poněkud veselejší už, čekala nás totiž prohlídka Krakova. Krakov je sice až druhý největší město Polska, ale prý je mnohem víc navštěvovanější.
Prohlídku jsme začali u továrny Oskara Schindlera, u které jsme jenom narychlo vystoupili z autobusu, vyfotili a zase jeli dál. Byl to spíše taková symbolická zastávka, protože jsme cestou v autobuse koukali právě na film Schindlerův seznam. (Kdo neviděl, určitě doporučuji!).
Pak už jsme ale měli sraz s našim průvodcem, tentokrát to byl Slovák a byl o něco příjemnější než ten z předešlého dne. Nejdříve jsme se prošli kolem Visly, která Krakovem protéká. Pak jsme museli trochu vyšlápnout na menší vrcholek Wawel, na němž stojí Královský hrad a katedrála sv. Stanislava a Václava. Nejdříve jsme se prošli po nádvoří a poté jsme měli zaplacenou asi hodinovou prohlídku právě té katedrály (tam se ale nesmělo fotit). Tam jsme mohli například vidět hrobky většiny Polských panovníků a vládců, mimo jiné i polského prezidenta, který zahynul při leteckém neštěstí,  Lecha Kaczyńskiho s manželkou. Také jsme si vyšlápli do věže, odkud byl výhled na Krakov (bohužel nám ale nevyšlo počasí, tak jsme viděli spíše mlhu) nebo jsme si mohli sáhnout na zvon a při tom si něco přát a prý se nám to vyplní, tak jsme si zvon všichni krásně osahali. Po prohlídce katedrály jsme sešli z Wawelu do centra Krakova, který jsme různými uličkami prošli, byli jsme se podívat například u jedné krakovské univerzity. Krakov je celkově hodně studentské město.
Poté jsme konečně došli na největší krakovské náměstí Rynek Glówny, na kterém jsme mohli vidět Mariánský kostel, radniční věž, kostel sv. Vojtěcha nebo kostel sv. Marie. Mě tam ovšem nejvíce zaujaly desítky stánků s květinami. Pro obyvatelé Krakova je tohle náměstí totiž něco jako pro Pražany Kůň na Václaváku. Je to takové centrální místo, kde se schází na schůzky. Proto tolik těch květin.
Na závěr prohlídky jsme si ještě zaplatili návštěvu kostela sv. Marie, což bylo to nejkrásnější, co jsem za celý výlet viděla asi. Kostel byl nádherně vyzdobený. Stropy, stěny, okna. Prostě všechno. Bohužel se tam zase nesmělo fotit, což mě opravdu mrzí.
Krakov jako celkově mě ale docela zklamal. Všude jsem četla a slyšela, jak je to nádherné město, ale mě nějak neoslovilo. Podle mého, je na něm hodně vidět, že dříve patřilo do Východního bloku. Některé budovy jsou omlácené, neopravené nebo opravené jenom na půl. A když už jsou opravené, tak zase jsou divně přeplácané, nevkusné. Zkrátka každý pes, jiná ves. Ale strašně mě potěšilo, že jsme tam objevili COFFEE HEAVEN! To u nás totiž také dříve bývalo, ale pak se změnilo na Costa Coffee a už to zkrátka není ono. Pamatujete si někdo ještě na Coffee Heaven?:)
Ale jinak výlet hodnotím kladně. Osvětim je nezapomenutelný zážitek a Krakov jsem si taky prohlídla ráda, i když ho mezi své oblíbené místa asi nezařadím. A každopádně to bylo skvělé odreagování od školy, které jsme všichni potřebovali jako sůl! Byl někdo taky v Krakově? A líbilo se vám tam?:)












1 komentář: